Blog

3 tips voor een gezond huisdier

Huisdieren zijn ontzettend leuk om te hebben: ze zorgen voor gezelligheid en als baasje bouw je echt een band met ze op. Maar wat mensen soms nog wel eens dreigen te vergeten, is dat een huisdier ook een levend wezen is en dat je goed op hun gezondheid moet letten. Omdat je huisdier niet praat, is het soms lastig om erachter te komen hoe hij/zij zich daadwerkelijk voelt. Natuurlijk krijg je signalen van hem, maar het is vooral jouw verantwoordelijkheid als baasje om hierop te letten. In deze blog geven we je een paar tips hoe je goed op de gezondheid van je huisdier kunt letten.

Eten

Het eerste is de voeding van je huisdier. Weet jij eigenlijk wel wat de beste voeding is voor jouw dier? Koop jij gewoon maar iets of heb jij informatie opgezocht wat jouw ras, en een dier van deze leeftijd precies nodig heeft? Het is een goed idee om eens te overleggen met een dierenarts/medewerker van een dierenwinkel. Sommige dieren hebben door hun specifieke gezondheidssituatie een aanvulling nodig op hun dieet. Als je hond bijvoorbeeld gezondheidsklachten heeft is het het overwegen waard op speciaal voer te kopen, van het merk Hills bijvoorbeeld. En een ding geldt altijd: geef je dier nooit te veel eten, veel huisdieren hebben helaas overgewicht en dit is erg slecht voor hun gezondheid.

Beweging

Eigenlijk verschillen huisdieren niet zozeer van ons mensen: goede voeding is belangrijk, maar beweging ook. Kan jouw huisdier zich wel genoeg bewegen? Veel huisdieren hebben namelijk een grote behoefte aan beweging. Dus ga lekker naar buiten met je hond! Hoe langer de wandeling, hoe beter. Laat je kat lekker buitenspelen, en koop een rad om in te rennen voor een hamster. Sommige baasjes willen liever niet dat hun huisdier naar buiten gaat, zorg in dat geval voor genoeg beweging en prikkels in huis door bijvoorbeeld speeltjes te kopen.

Eigen plekje

Naast beweging is ook rust heel belangrijk voor je huisdier. Heeft jouw dier een plekje voor zichzelf, waar hij/zij zich even kan terugtrekken? Voor een hond of kat is dat een fijne mand of stapel met kussens. Voor knaagdieren kun je een klein huisje kopen, of wat boomschors waar ze zich achter kunnen verschuilen. Veel dieren hebben namelijk die natuurlijke behoefte aan een schuilplek.

Let verder goed op het gedrag van je dier: is dit anders dan anders? Als je dier zich ineens heel anders gedraagt kan dit erop wijzen dat er iets aan de hand is. Als je je zorgen maakt, schakel dan de hulp van een huisarts in. Een lief baasje is een betrokken baasje, dus hou je dier goed in de gaten.

 

Schreibe einen Kommentar